Onze showrooms zijn te bezoeken op afspraak. Plan nu direct uw afspraak in. Wij staan voor u klaar! Lees hier meer
Voorzien van een ingrijpende facelift met een mooi lichtdesign, nieuwe aandrijvingen en een opgefrist bedieningssysteem, kan de A6 de toekomst weer met opgepoetste 4 ringen tegemoet zien.
Voorzien van een ingrijpende facelift met een mooi lichtdesign, nieuwe aandrijvingen en een opgefrist bedieningssysteem, kan de A6 de toekomst weer met opgepoetste 4 ringen tegemoet zien.
Door Rob Strating
“Raumgleiter”
Ik testte de 2.0 liter benzineversie met 252 pk.
Historie
August Horch begon na een opleiding bij verschillende automerken, waaronder Benz, in 1899 zijn eigen autofabriek in het Duitse Zwickau. Tien jaar later verliet hij zijn bedrijf na een ruzie met de mede-eigenaren. Omdat hij toch auto’s wilde produceren, vertaalde hij zijn eigen naam (horchen = luisteren) in het Latijn en de naam Audi was geboren.
Na de beurscrash in 1929 kregen veel bedrijven het moeilijk, ook in Europa. Onder invloed daarvan moesten in 1932 de vier autoproducenten Horch, Audi, Wanderer en DKW in opdracht van de Dresdner bank samen gaan werken en de Auto Union werd opgericht.
Men koos een gezamenlijk logo en daartoe werden de Olympische ringen gedecimeerd tot vier en in elkaar gehaakt. Ieder merk behield zijn eigen identiteit, maar voorop de grille prijkte ook het nieuwe logo. Na de oorlog bleef alleen DKW over en de naam Audi dook pas weer op toen Volkswagen NSU en DKW had overgenomen.
Auto Poppe
Uiteraard haalde ik de zwarte Avant op bij de Zeeuwse Audidealer Auto Poppe in Goes. De directiewagen van directeur Jan-Jaap Hietkamp was een aangename automobiel op mijn testrit naar Duitsland.
Stoer design
Nog nooit werd bij een Audi zoveel veranderd als bij deze facelift. Het hele motorenpalet werd aangepast, waardoor de diesels nu allemaal aan de Euro-6 norm voldoen. De grille werd prominenter, lager en breder met chroomspijlen. Het spoilerwerk met de mistlampen kreeg een restyling en de koplampen werden smaller en van nóg meer hightech voorzien, optioneel zelfs met full-led.
De dagrijverlichting heeft nu de vorm van een liggende Y en zorgt ervoor dat de A6 onmiddellijk herkenbaar is. Geinig detail: de dynamische richtingaanwijzers voor en achter zijn van led-lichten voorzien en ze lichten segmentsgewijze in enkele milliseconden na elkaar op. De swipende lichtbeweging loopt van binnen naar buiten in de afbuigrichting.
Hij maakt indruk, al zie je dat bij een zwarte auto wat minder. Een goed voorbeeld van design is de zogenaamde tornadolijn die onder de zijramen loopt. Het is één ferme streep van de koplampen naar de achterzijde. De nadruk op horizontale lijnen maakt de Audi voor het oog breder en sportiever. De relatief lage zijruiten en de aflopende daklijn bij de Avant geven hem een coupé-achtige uitstraling.
De dik aangezette dorpels, de decent uitgeklopte spatschermen en de mooie, grote 20-inch gesmede lichtmetalen wielen geven hem tevens een stoere touch.
Tot slot: de achterlichten werden wat gladder gemaakt en de beide uitlaatsierstukken zijn niet meer rond, maar hebben de vorm van een trapezium.
Wellness
Audi heeft wat betreft het interieur een naam hoog te houden: alle materialen zijn met de grootste zorg gekozen, of het nu gaat om het leer van het stuur en de bekleding, de pianolak, de aluminium accenten, eventueel houten ornamenten, het stikwerk of de diverse kunststofsoorten. Even met m’n ring tegen het roostertje van de luchtopening op het dashboard tikken en je weet meteen dat het in orde is wat betreft de materiaalkeus.
De grote ronde klokken geven in één oogopslag de juiste informatie. Het grote 8-inch TFT kleurenscherm voor o.a. het navigatiesysteem ligt, niet geactiveerd, opgevouwen boven de luchtroosters. Zodra de motor wordt gestart komt het geruisloos uit het dash en installeert zich voornaam en goed leesbaar midden boven.
Met de zogenaamde MMI-druk/draaiknop wordt het hele infotainment, de telefoon, de klimaatbeheersing en de navigatie bediend. Het is allemaal zó vanzelfsprekend, dat ik geen boekjes moet bestuderen om het te begrijpen.
Tussen de toerenteller en de snelheidsmeter wordt er allerlei informatie gegeven, van een kompas tot en met de kaart van het navigatiesysteem. Die valt op die plaats natuurlijk niet zo groot uit, daar is het 8-inch scherm voor.
De voorstoelen zitten uitstekend, zijn goed elektrisch verstelbaar en bieden goede steun. Achterin hebben hoofd en benen geen klagen, er is genoeg ruimte, mede te danken aan de wielbasis van 2,91 m.
Hoe groot en breed de tegenwoordige auto’s ook zijn, de derde persoon die in het midden zit, heeft het op langere afstanden niet zo ‘breed’. Dat heeft te maken met de twee andere voorgevormde stoelen en de brede middenconsole.
De bagageruimte-inhoud bedraagt 565 liter en met neergeklapte achterbank 1680 liter. De achterklep is elektrisch te openen en ook weer te sluiten met een variabele openingshoek. Kom je aanlopen met een zware doos, is een voetbeweging onder de achterkant al voldoende om de klep te openen! De rolhoes die de bagageruimte afdekt, schuift automatisch omhoog en sluit ook weer op dezelfde manier.
TFSI
Onder de motorkap suizelt een viercilinder turbomotor met een cilinderinhoud van 1984 cc. Hij heeft 252 pk en een voor een benzinemotor fors koppel van 370 Nm dat al bij 1600 toeren/min tot ontwikkeling komt. Daarbij even nog wat motorgegevens: boring x slag = 82,5 x 92,8, een langeslagmotor dus. Dat betekent van huis uit al een berg souplesse en daarbij wordt hij nog geholpen door de grote turbo die hem extra lucht bezorgt. Door cilinderinhoud te vervangen door druklading zijn de motoren fors kleiner en lichter, terwijl de dynamiek als vanouds indrukwekkend is.
De motor is gekoppeld aan een zogenaamde 7-traps dubbele koppelingsautomaat, bij Audi S-Tronic geheten. De versnellingen in zo’n automaat worden eigenlijk ‘klaar gelegd’, waardoor hij bliksemsnel, onhoorbaar en niet te voelen schakelt. Hoogstens bij het fors accelereren vanaf stilstand zijn er wat aarzelingen bij het wegrijden.
Hij spurt in 6,7 seconden naar de honderd en heeft een top van 250 km/h. Ik heb die niet helemaal uitgeprobeerd, maar ik kan u zeggen dat hij bij 220 km/h nog net zo rustig ligt als bij 120 km/h op de Duitse Autobahn. Hij blijft ook bij hoge snelheden lekker stil, hetgeen zeker te maken heeft met de nieuwe isolatie van de voorruit en de voorste zijruiten.
Het testweekend kenmerkte zich door mooi voorjaarsweer, maar ik kan me voorstellen dat de uitsluitend voorwielaangedreven testauto bij nat en glad wegdek moeite heeft om al die pk’s te doseren…
Hij is voorts stevig geveerd, zeker wanneer je alleen met de A6 onderweg bent. Met een bezetting van vijf volwassenen is hij verregaand comfortabel. Alle nadelen die er waren bij voorwielaandrijvers, zoals onderstuur in snel genomen bochten behoren allemaal tot het verleden, zeker door de hulp van een leger elektronische kaboutertjes.
1660 kg weegt hij schoon aan de haak. Dat hij bij rustig rijden op de cruisecontrol bijna 1 op 19 haalt is natuurlijk mooi. Dat hij bij snelheden boven de 200 km/h slechts 1 op 9 haalt is logisch. Het gemiddelde van 1 op 15 spreekt voor zich.
Alle A-zessen
De Audi 2.0 TFSI Avant met de S-Tronic automaat staat vanaf 56.570 euro in de boeken.
Er is wat betreft de benzineversies nog een 1.8 TFSI en een 3.0 V6 TFSI met Quattro. De S6 Avant Quattro heeft een 4 liter V8 met 460 pk, de RS6 Avant Quattro een 4 liter V8 met 560 pk.
Wat betreft de diesels begint het gamma met de 2.0 TDI met 150 pk/320 Nm, gevolgd oor de 2.0 TDI met 190 pk/380 Nm. Dan zijn er nog twee zescilinder TDI met allemaal 3.0 liter inhoud: 218 pk/400 Nm en 320 Pk/650 Nm!
Audi heeft met deze testauto weer bewezen een premiummerk te zijn met geweldige prestaties en een dynamische uitstraling.