Nieuwe Škoda Epiq aan de basis van elektrisch gamma

Škoda heeft de naam onthuld van zijn nieuwe, volledig elektrische stads-SUV en presenteert tegelijkertijd een digitaal studiemodel dat alvast vooruitblikt op het nieuwe model. De Škoda Epiq, die in 2025 zijn opwachting maakt, gaat rond de € 25.000 kosten. Op basis van een lengte van 4,10 meter krijgt hij een ruim opgezet interieur en tot 490 liter aan bagageruimte. Het nieuwe model onderscheidt zich zowel uiterlijk als in het interieur door de robuuste, functionele en authentieke designkenmerken van Škoda’s nieuwe Modern Solid-designtaal. Die moderne looks gaan samen met een geavanceerde digitale ervaring, met nieuwe technologieën en rijassistentiefeatures.

“De nieuwe elektrische Škoda Epiq gaat veel auto voor een aantrekkelijke prijs bieden, met een ruim interieur dat is verpakt binnen compacte afmetingen”, aldus Klaus Zellmer, CEO van Škoda Auto. “Onze klanten willen keuze hebben. Daarom breiden we ons groeiende aanbod aan e-modellen uit naar dit populaire segment. Met deze eerste designteasers onderstrepen we dat de Škoda Epiq onderscheidend gaat zijn in modern design, een praktisch bruikbaar rijbereik en gebruiksvriendelijke technologieën, en dat alles tegen een betaalbare prijs.”

4,10 meter lang, ruim 400 km aan range en tot 490 liter bagageruimte

Het nieuwe digitale studiemodel van Škoda belicht de belangrijkste kenmerken en features van de toekomstige productieauto. Met een lengte van 4,10 meter biedt de Škoda Epiq voldoende ruimte aan vijf inzittenden en een bagageruimte van maximaal 490 liter. Met een instapprijs vanaf ongeveer € 25.000 is dit de perfecte keuze voor klanten die voor het eerst voor een elektrische auto kiezen. De Škoda Epiq is ontworpen op basis van de krachtige nieuwe Modern Solid-designtaal en biedt een maximaal elektrisch rijbereik van ruim 400 kilometer.

“Onze nieuwe designtaal – Modern Solid – vertegenwoordigt het volgende niveau in moderniteit”, licht Oliver Stefani, hoofd Škoda Design, toe. “Slimme functionaliteit en praktische bruikbaarheid worden harmonieus in evenwicht gehouden door aantrekkelijke nieuwe looks en onze duurzaamheidsbenadering. De designstudie van de Škoda Epiq belichaamt op perfecte wijze alle belangrijke kenmerken van onze nieuwe designtaal.”

Modern Solid: krachtig, functioneel en authentiek

De nieuwe Modern Solid-designtaal combineert robuustheid, functionaliteit en authenticiteit. In lijn met die kenmerken heeft het Škoda Epiq designstudiemodel een stoere motorkap met een nieuw Škoda-merkembleem. De hoogglans zwarte Tech-Deck Face vormt een moderne herinterpretatie van de bekende Škoda-grille en herbergt elektrische voorzieningen als de afstandsradar en frontcamera. De Tech-Deck Face wordt geflankeerd door multifunctionele T-vormige LED-elementen voor de dagrijverlichting en richtingaanwijzers. De koplampen zijn in een lagere, secundaire positie ondergebracht. Hun lichtmodules hebben een vierkant ontwerp en zijn voorzien van Matrix LED-technologie. De robuuste voorbumper is uitgerust met een opvallende in Unique Dark Chrome gespoten spoiler.

Het zijaanzicht wordt gekenmerkt door een hoge, vloeiende tornadolijn die de raamoppervlakken visueel scheidt van het overige deel van de carrosserie en die de krachtige schouderlijn van de auto benadrukt. De wielkasten daaronder zijn opvallend vormgegeven en bevatten aerodynamisch geoptimaliseerde velgen. De lage, licht aflopende daklijn gaat over in een dakspoiler voor optimale aerodynamische efficiëntie. De achterkant is eveneens voorzien van een robuuste bumper plus een Škoda-opschrift in Unique Dark Chrome op de achterklep. De minimalistische uitstraling van de Škoda Epiq designstudie wordt benadrukt door de mat-metallic lak in de kleur Moon White. Opvallende oranje accenten op de dakrails, velgen en voor- en achterbumper vormen optische highlights.

Minimalistisch en functioneel interieur met nieuwe technologieën

De Epiq wordt het eerste productiemodel van Škoda met een minimalistisch Modern Solid-interieur, waarbij de nadruk ligt op praktische en duurzame materialen. De Škoda Epiq heeft een open opbergvak in de vrij-zwevende middenconsole met een draadloze lader voor smartphones, plus Simply Clever-vakken voor nog meer opbergmogelijkheden. De kofferbak profiteert ook van diverse voor het merk zo typerende Simply Clever-details, zoals tassenhaken, bagage-elementen, bevestigingshaken en een verborgen compartiment onder de vloer. Het tweespaaks stuurwiel is voorzien van het nieuwe Škoda-opschrift plus fysieke knoppen en haptische scrollwielen met Flashy Orange-accenten, om de belangrijkste functies tijdens het rijden te bedienen. De mobiele digitale sleutel maakt een breed scala aan gebruiksopties mogelijk via de smartphone van de bestuurder, waardoor de digitale ervaring van de gebruiker verder wordt verbeterd. Ook ondersteunt de Škoda Epiq bidirectioneel laden, waardoor de auto verandert in een rollende energieopslagunit die resterende stroom kan leveren aan het huis van de berijder en/of aan andere apparaten.

Een pakkende naam voor een epische mijlpaal in Škoda’s history

De Škoda Epiq wordt een mijlpaal in de geschiedenis van Škoda, wat wordt onderstreept door zijn onderscheidende en gemakkelijk herkenbare naam. De naam Škoda ‘Epiq’ past perfect in de namenstrategie van Škoda’s volledig elektrische SUV-modellen: de E aan het begin staat voor een batterij-elektrisch Škoda-model, terwijl de Q aan het einde hem identificeert als lid van de SUV-familie. Škoda Epiq is afgeleid van het oud-Griekse woord ‘epos’, dat staat voor ‘woord’ of ‘vers’, maar ook voor ‘verhaal’ of ‘gedicht’. De naam roept positieve associaties op, zoals geweldig, buitengewoon en opmerkelijk. Met zijn slimme kenmerken en veelzijdigheid wil de Škoda Epiq voldoen aan de behoeften van zowel gezins- als lifestylegerichte bestuurders. De productie van de stads-SUV gaat plaatsvinden in het Spaanse Pamplona, als een gezamenlijk ontwikkelings- en productieproject van diverse Volkswagen Brand Group-merken: Škoda, CUPRA en Volkswagen. Škoda wil de komende jaren miljarden euro’s investeren in de transformatie naar e-mobiliteit. De Škoda Elroq, een geheel elektrische compacte SUV, wordt het eerste model dat later dit jaar wordt gelanceerd, als onderdeel van Škoda’s omvangrijke offensief voor elektrische modellen.

Als eerste op de hoogte blijven van updates over de Škoda Epiq? Schrijf je dan  hier  in.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.