Veel Škoda-rijders trekken er deze zomer met hun auto op uit. De grote bagageruimte van onder meer de Škoda Octavia Combi  en  Škoda Superb Combi  leent zich hier uitstekend voor. Een populaire route om naar de vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk te rijden, is de route du soleil, die van Parijs naar Marseille loopt. Die bestaat voor een groot deel uit tolwegen waarvoor je moet betalen (péage). Zodra de tolpoortjes opdoemen, weet je hoe laat het is. Tot zover niks nieuws over de Franse zon.

Libre, maar geen gratis doorgang

Minder bekend onder automobilisten is dat je op de route du soleil tegenwoordig ook ‘onzichtbare’ tolwegen tegenkomt. Dit nieuwe type tolweg herken je aan de borden in de berm en boven de weg waarop ‘péage flux libre’ staat. Libre wil in dit geval niet zeggen dat je een vrije/gratis doorgang hebt. Péage flux libre staat voor een tolweg met vrije doorstroom. En dus moet je ook hiervoor betalen.

Minder oponthoud en minder CO2

Een péage flux libre houdt je een beetje voor de gek, want de gebruikelijke tolpoortjes ontbreken. Automobilisten kunnen doorrijden zodat geen oponthoud ontstaat. Bovendien daalt de CO2-uitstoot omdat auto’s minder afremmen en optrekken. Camera’s registreren de kentekens die passeren en de wegbeheerder ziet wie wel en wie niet betaald heeft. Maar hoe betaal je dan als tolpoortjes ontbreken?

Er zijn drie manieren om te betalen én dus boetes te voorkomen:

1. Met een tolbadge. Betaling met behulp van zo’n elektronisch apparaatje aan de binnenkant van je voorruit is verreweg het simpelst. Een tolbadge kun je kopen bij onder meer de ANWB en is gekoppeld aan het kenteken van je Škoda. Telkens wanneer je een tolstation passeert, word je geregistreerd. Op tolwegen met tolpoortjes kun je in de snellere rij voor abonnees (herkenbaar aan de t van télépéage) aansluiten en met 30 km/h doorrijden. Vervolgens krijg je een factuur voor elke kalendermaand dat je de badge gebruikt.

 2. Betalen met behulp van automaten op parkeerplaatsen (aires d’autoroute) aan de desbetreffende tolweg. Deze betaalautomaten (bornes de paiement) accepteren contant geld, betaalkaarten en creditcards.

3. Online betalen. Dit moet je vooraf doen, of uiterlijk 72 uur na de rit. Hierbij moet je je kenteken online invoeren, maar dan moet je wel per traject de website van de juiste wegbeheerder zien te vinden. Dat is minder makkelijk dan je denkt, want Frankrijk kent meerdere tolwegbeheerders.

Flink meer tolwegen zonder tolpoortjes

Nieuwe tolwegen zijn bijvoorbeeld de A79 bij de stad Moulins, die de A71 verbindt met de A6 (route du soleil) ter hoogte van Mâcon. En ook de A4, in de regio Grand-Est op de route Parijs-Straatsburg, bevat een tolgedeelte zonder tolpoortjes, en wel bij de afslag Boulay (aftrit 36). Frankrijk is van plan het aantal tolwegen zonder tolpoortjes flink uit te breiden. Zodra er meer nieuwe tolwegen bijkomen, lees je dit op de volgende  in Frankrijk gespecialiseerde website.